Àreas
d’actuació


Mapa de situació


Fitxa Tècnica

Data inici: 2001

Estat del projecte: En execucióExplora » Projectes » Zones Humides » Restauració, ecoturisme i desenvolupament sostenible als aiguamolls de Lucre - Huacarpay (Perú)
Restauració, ecoturisme i desenvolupament sostenible als aiguamolls de Lucre - Huacarpay (Perú)
ecoturisme

L’aiguamoll de Lucre – Huacarpay és un dels pocs ecosistemes alto andins productius, això vol dir que aquí es forma la base de xarxes alimentàries complexes, capaces d’albergar una gran biodiversitat. A més, són una parada important per a les aus migratòries gràcies a la qualitat de la seva aigua i la seva vegetació.

Tot i la seva importància es tracta d’una zona que presenta molta pobresa. La demanda de llenya va causar una desforestació que cal revertir ja que els arbres ubicats als vessants de la conca són molt importants per controlar l’erosió o reduir els efectes de les avingudes.

Per tal de contribuir al desenvolupament socio-econòmic local es planteja un projecte d’ecoturisme. D’aquesta manera la població podrà conservar el seu entorn i els seus valors, assegurar un aprofitament racionals dels recursos naturals i obtenir fonts complementàries d’ingressos.

La campanya "Plantemos un bosque juntos" de Privalia España va assolir l'objectiu de plantar 10.000 arbres a Perú. Però això no és tot, els participants de la iniciativa van poder optar a guanyar un viatge a la zona on es farà la plantació.

Els guanyadors del sorteig ja han pogut visitar el projecte de Huacarpay en persona!El projecte té com a objectiu donar suport a la població local per aconseguir, alhora, la conservació de la biodiversitat de l’aiguamoll i la millora de la qualitat de vida de les persones que hi viuen.

Per poder assolir aquesta fita es desenvolupa un pla d’ecoturisme que complementa la gestió ambiental i l’educació ambiental. 

Actuacions en execució:

 • Plantació d’espècies autòctones a la conca de l’aiguamoll de Lucre-Huacarpay, principalment de molle (Schinus molle) i huaranhuay (Tecoma stans)
 • Manteniment de les plantacions anteriors
 • Sensibilització de la població
 • Formació de personal qualificat per al sector ecoturístic
 • Coordinació entre els diversos ens locals

 

Actuacions acabades:

 • Adequació de l’espai, instal·lació i millora d’infraestructures d’ús públic
 • Repartiment d’olles solars i capacitació per al seu ús com a alternativa a la fusta per a la cocció d’aliments

L’aiguamoll de Lucre – Huacarpay és la primera zona humida d’importància internacional inclosa al llistat de Ramsar que ha estat promoguda per la població local a Perú.

Està situat a 29 quilòmetres al sud-est de la Ciutat de Cusco, al districte de Lucre, província de Quispicanchi. Es troba a una altitud de 3.078 metres respecte al nivell del mar i té gairebé 2.000 ha de superfície incloent-hi la seva àrea d’influència.

Actualment és una destinació freqüentada pels birdwatchers (observadors d’ocells) que visiten la zona humida. Forma part de la xarxa d’itineraris del “Valle Sagrado”, la Vall del riu Vilcanota, un indret considerat com a Reserva Turística Nacional. Està molt a prop del Parc Arqueològic de Pikillacta, on es poden observar restes arqueològiques de la cultura pre-inca Wari.

 

Fauna:

Les aus conformen el grup d’animals de major importància a l’aiguamoll, amb 108 espècies registrades. En destaquen algunes espècies endèmiques com ara el colibrí noble (Oreonympha nobilis) que només viu als departaments de Cusco i Apurímac, l’Asthenes ottonis i el Poospiza caesar, endèmics dels Andes del sud del Perú, o el Phacellodomus striaticeps.

Els mamífers són escassos a la zona. El més abundant per la seva importància per a la ramaderia és el conill porquí (Cavia tschudii) i entre els més característics tenim la guineu dels andes (Lycalopex culpaeus), el puma (Puma concolor), i el cérvol andí septentrional (Hippocamelus antisensis).

Hi ha també una espècie nativa de peix a l'aiguamoll, es tracta de "Chinian chalwa" (Orestias agassizii), encara que n'hi ha molt pocs individus i podria estar en risc de desaparèixer.

 

Flora:

A l'aiguamoll de Lucre-Huacarpay i voltants hi ha un total de 121 espècies de plantes distribuïdes en 115 gèneres i 57 famílies, amb una clara predominança de plantes herbàcies.

Entre les plantes aquàtiques destaquen dues espècies de totora (Scirpus californicus i Typha dominguensis), denses associacions que serveixen de refugi per als ocells migratoris i residents i que, a més, es fan servir per a elaborar matalassos, cistells, pots i com a material per a la construcció de sostres, cobert de llentiscles i altres.

A aquesta zona també hi ha un romanent dels boscos secs de les valls interandines, amb arbres i arbrets com ara el molle o fals pebrer (Schinus molle), la tara (Caesalpinia spinosa) o el huañil (Proustia cuneifolia). També és el relicte més alt de garrofer andí (Prosopis laevigata var. andicola).
Contrapart local:

 Asociación Ecosistemas Andinos (ECOAN).

 

Suport rebut:

 • Privalia Venta Directa S.L.
 • Environmental Business Product Limited (EBPL)
 • Ingeteam
 • Ajuntament de Salou
 • MCI
 • Municipalidad de Lucre